Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studieintresset minskar

Publicerat fredag 28 mars 2003 kl 11.38
Mindre av hälften av eleverna i gymnasieskolans avgångsklasser i Norrbotten planerar att läsa vidare på högskola eller universitet inom 3 år. Det visar en landsomfattande undersökning som SCB gjort.
Norrbotten ligger med sina 45,6 procent något lägre än riksgenomsnittet som är 49 procent. I länet, liksom i riket, är det tjejerna som är mest intresserade av att läsa vidare på högskolan. 51 procent av flickorna i gymnasiets avgångsklasser i Norrbotten planerar att läsa vidare, men bara 39 procent av pojkarna. Minskat studieintresse i hela landet Studieintresset har minskat i hela landet. Andelen som planerar att läsa vidare har fortsatt att sjunka år efter år sedan intresset var som störst studieåret 97/98. Då tänkte 58 procent söka till högskola eller universitet. I dag är siffran 49 procent. Intresset för lärarutbildningar minskar markant. Endast fyra procent av eleverna i gymnasieskolans avgångsklasser 2002/2003 som planerar att läsa vidare tänker läsa en lärarutbildning. Det är en halvering jämfört med för fyra år sedan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".