Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister vid såg i Kalix utreds inte

Publicerat fredag 30 maj 2008 kl 14.57

Miljöåklagaren i Norrbotten kommer inte att inleda någon förundersökning av en två år gammal händelse vid Rolfs Såg utanför Kalix, när en man andades in arsenik vid rengöring inne i en träimpregneringstank. Händelsen är preskriberad eftersom miljöåklagaren anser att brottet inte kan betraktas som grovt.

Det var i januari 2006 som en anställd vid Rolfs såg i Kalix fick uppdraget att spola ren en tank som innehöll träimpregneringsrester. Mannen uppfattade instruktionerna att han skulle gå ner i själva tanken.

Efter en stund nere i tanken kände mannen att rösten blev rosslig och han fick frossa och andningsbesvär. När mannen duschade senare såg han att huden var grönfläckig av träimpregneringsmedlet som innehöll arsenik och krom.

Arbetsmiljöverket konstaterade vid en inspektion att det fanns en rad brister i hanteringen av träimpregneringsvätska vid företaget.

Lars-Erik Larsson ombudsman i Skogs- och träfacket avdelning 1 Norr tycker att händelsen skulle ha utretts av åklagaren.

- Som jag upplever det så har arbetsgivaren betett sig vårdslöst, när det gäller att utsätta en arbetstagare för arbetsmiljörisk och skador. Han har fortfarande bestående besvär efter den här händelsen, säger han.

Två år efter händelsen undersöktes mannen av läkare som bedömde att det fanns ett samband mellan en slemhinneskada och inandning av kromtrioxid.

Nu jobbar Skogs- och träfacket med att mannen ska få en livränta från försäkringskassan för de bestående skador han fått av händelsen.

- Vad jag vet så har han fortfarande problem med bland annat slembildning, som uppstod efter den här händelsen, i luftvägarna, säger Lars-Erik Larsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post: maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".