Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Älvsbyhus bryter trenden

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 05.28

Den inbromsade högkonjunkturen i vissa delar av landet har börjat märkas av bland de svenska husfabrikanterna. På flera håll har hustillverkare märkt av en minskad efterfrågan och nu i sommar har flera varslat personal om uppsägning. Undantaget är norrbottniska Älvsbyhus. Där har de lite dystrare konjunkturprognoserna snarare betytt ett fortsatt tillströmning av kunder, förklarar vd:n och delägaren Donald Johansson.

Under den senaste tiden har ett par räntehöjningar och förväntningar på aningen sämre tider fått folk att hålla lite mer i pengarna när det gäller att bygga nytt. Det spelar rakt i händerna på en av de större småhustillverkarna, Älvsbyhus.

– Kundkretsen är lite försiktigare, man är mer mån om vad man får för sina pengar idag. Därför har vi lyckats öka vår försäljning under 2008 ställt mot samma tid i fjol, säger Donald Johansson, som är vd för Älvsbyhus.

Hur hänger det ihop menar du. Blir det sämre tider så säljer ni mer?

- Vi säljer i allmänhet lite bättre. Vi tar marknadsandelar när de andra går tungt, säger han.

Älvsbyhus, som sedan lång tid tillbaks satsar på en tydlig lågprislinje i de hus de bygger, med relativt få tillval och mer av standardhus.

Fortsatt expansion för Älvsbyhus

Donald Johansson konstaterar att hans företags planer på att utöka personalen och tillverkningen under nästa år med i storleksordningen 8-10 procent ligger fast. Fabrikerna i norrbottniska Älvsbyn och i skånska Bjärnum producerar redan 630 hus per år, medan fabriken i Finland och den nyinvigda fabriken i Värmland expanderar fortfarande.

– I våra planer finns enbart en försiktig, men dock expansion, under de två närmsta åren, säger Donald Johansson.

Branchorganisationen för landets småhustillverkare, Trä- och möbelindustriförbundet, konstaterar att orderingången minskat med ungefär 20 procent under första halvåret i år och flera företag har också börjat varslat delar av personalen om uppsägning. Enligt branschorganisationens vd Leif Gustafsson är det mer osäkerheten för räntorna, än att att konjunkturen verkligen har vänt nedåt, som är orsaken till svackan.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
E-post: anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".