Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lovar pengar till forskning om törskatesvampen

Publicerat söndag 7 september 2008 kl 08.50
1 av 2
Jorbruksminister Eskil Erlandsson (c) lovar pengar till forskning om törskatesvampen.
2 av 2
Typiskt för törskateangrepp är den bruna färgen.

Törskatesvampens skadeverkningar i Norrbotten och Västerbotten är minst lika omfattande som förra året. Det konstaterar Skogsstyrelsen. Jordbruksminister Eskil Erlandsson är orolig över utveklingen och kommer nu med löfte om pengar till forskning.

Tallbestånd dör och stora värden går till spillo eftersom inventering och forskning saknar pengar. Men nu lovar jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) att forskarpengar kommer och en nyinrättad rådgivning finns för oroliga skogsägare.

Törskatesvampen angriper den levande vävnaden under tallens bark och tar till slut död på tallen. Det var i början på 2 000-talet som törskateangreppen på de norrbottniska och västerbottniska tallarna upptäcktes.

Jordbruksministern har vid ett par tillfällen fått skriftliga frågor från riksdagsman Fredrik Lundh (s) från Norrbotten om vad han tänker göra åt

de alltmer drabbade tallskogarna i norr. Nu svarar jordbruksministern och riktar sig till de drabbade då han säger:

- Det finns en nyinrättad skogsforskarjour som oroliga skogsägare kan vända sig till. Vi har ju också kontinuerliga inventeringar som forskarna gör, säger jordbruksministern.

Han menar att regeringens nyligen aviserade ökade anslag till forskning på klimat- och miljöområdet ska gå, bland annat, till forskning på det här området. Och Jordbruksminister Eskil Erlandsson är bekymrad över utvecklingen av törskatesvampen.

- Det är oroande, inte minst är skogen viktig för sysselsättningen.

- Får vi inte hjälp av experterna att stoppa utbredningen av törskatesvampen, så kan det leda till minskad produktion, avslutar jordbruksministern.


Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".