Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräver prövning av 3G-master i miljönämnden

Publicerat lördag 24 maj 2003 kl 11.40
Miljöpartiet genomför nu tillsammans med Elöverkänsligas förbund i Norrbotten och Naturskyddsföreningen i Luleå en kampanj mot den snabba utbyggnaden av 3G-nätet. De kräver bland annat en mer samlad bild av vilken konsekvenser som strålningen från sändarna ger innan nya master byggs.
Tidigare har det enbart varit plan- och bygglagen som styrt besluten om masterna, men Annika Eriksson, ordförande för miljöpartiet i Norrbotten, menar att nu behövs det även en prövning enligt miljöbalken. - Då skulle även strålningen från sändarna kunna prövas och inte bara var själva masten ska placeras, säger hon. Kommunerna kan säga nej Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten, tror att det skulle innebära att Luleå och andra kommuner i större utsträckning än nu skulle kunna utnyttja sina möjligheter att säga nej till masterna. Kommunerna borde åtminstone kräva in mer specificerade ansökningar innan man ger bygglov, menar hon. - Vi måste också ta hänsyn till de elöverkänsliga och landskapsbilden och andra närmiljöer i områdena, där de tänkt bygga master, säger Annika Eriksson.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.