Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelsedomen kommer att överklagas

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 11.32

Uppdaterad 14:42
Samtliga tre bröder som stått åtalade för misshandeln i byn Vojakkala dömdes på fredagen för medhjälp till försök till mord. Två bröder dömdes till sex års fängelse. Den tredje ska först gå genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan straffet fastställs. Redan nu står det dock klart att minst en av de dömda kommer att överklaga domen.

Samtliga som var åtalade för inblandning i misshandeln i byn Vojakkala i år dömdes på fredagen av Haparanda tingsrätt.

Tre bröder dömdes för medhjälp till försök för mord. Två av dom till sex års fängelse, medan den tredje först ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan straffet fastställs.

De båda söner som fick de längsta straffen ska tillsammans betala drygt 230 000 kronor i skadestånd till offret, en 47-årig man.

Pappan till bröderna dömdes till fängelse i sex månader för skyddande av brottsling. De övriga tre som stått åtalade för skyddande av brottsling, två döttrar och en vän till familjen, dömdes till fängelse i mellan sex och åtta månader.

Rättens ordförande är av skiljaktig mening och menar att ingen av de åtalade skulle dömas. Han menar att det saknas övertygande bevisning. Samtidigt håller han med de övriga ledamöterna om att det inte är möjligt att någon annan än de nu dömda som gjort brottet och att deras försök att skaffa alibin styrker åtalet.

Rättens ordförande anser också att att beviskravet när det gäller brott av detta allvarliga slag bör ställas högt och att kollektivt ansvar för brott kommer inte i fråga. Därför borde åtalen mot alla ogillas.

Nu hade majoriteteten i rätten en annan uppfattning. Att de åtalade var skyldiga.

I samband med förhandlingen i Haparanda tingsrätt ansåg åklagare Agneta Karlsson att dådet var noga planerat, men det håller rätten inte med och skriver i domen:

”Den närmast panikartade flykten från gården och de närmast improviserade försöken att ordna alibin tyder på att gärningen inte planerats.”

Men tingsrätten anser alltså att det är styrkt att det är de åtalade männen som utfört misshandeln. Rätten anser dock inte att pappan haft en så delaktig roll som åklagaren anser. Det innebär också att de som var åtalade för skyddande av brottsling också dömdes.

Redan nu står det klart att en av de två män som dömts till sex års fängelse för försök till medhjälp till mord på en man i Vojakkala kommer att överklaga domen från Haparanda tingsrätt.

Mannens advokat Christina Lehto pekar på att domstolens ordförande, lagman Jan-Erik Oja, ville fria honom och övriga fem åtalade, medan samtliga nämndmän fällde honom.

– Min klient hyser gott hopp inför den fortsatta hanteringen i hovrätten. I hovrätten finns ju fler juristdomare och färre ickejuristdomare, vilket talar till min klients fördel. Jag bedömer att lagmannen har gjort en korrekt bevisvärdering och att nämndemännen inte har gjort det, eftersom jag anser att min klient är helt oskyldig. Den bevisning, som finns i målet inte har den styrka att den kan fälla min klient, säger hon.

Medlemmarna i den familj som nu döms har i ett 20-tal år varit inblandade i bråk med sina grannar i byn, som trakasserats med glåpord, stenkastning och misshandel. Både sociala och rättsliga myndigheter har under årens lopp förgäves försökt få slut på bråken.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".