Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akut tandläkarbrist i Kiruna

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 05.25
Bristen på tandläkare i Kiruna är akut. <br>Foto: Anneli Lindbäck.

Tandläkarbristen i Kiruna är akut och som patient kan man få vänta tre år på att få en tid hos tandläkare i folktandvården. I Kiruna kommun finns idag fem och en halv tandläkare i tjänst, och behovet är det dubbla, enligt folktandvårdens chef Monica Lagerström.

Periodvis har det varit stor brist på tandläkare i Kiruna, men nu är det ett bra tag sen situationen var så dålig som den är nu. Tre tandläkare har slutat på kort tid och ytterligare en går snart i pension. I Vittangi är situationen osäker med en tandläkare som jobbar trots att han gått i pension.

För patienterna innebär det här att de får vänta längre än dom borde på sitt tandläkarbesök.

- Vi ligger ungefär ett och ett halvt år efter och det innebär att de flesta patienter får vänta tre år innan de får komma på en undersökning. Målet är att ingen ska behöva vänta mer än mellan 12 och 24 månader, säger Monica Lagerström.

För att nu klara situationen i Kiruna någorlunda anlitas stafettandläkare från kusten och barn och akutpatienter prioriteras.

– Har en patient akuta besvär ska han eller hon kunna få hjälp samma vecka, säger Monica Lagerström.

Men på sikt måste situationen lösas och folktandvården i Norrbotten jobbar intensivt med att försöka rekrytera tandläkare till länet, dels utomlands men också på tandläkarhögskolorna.

Alla tandläkarstudenter från Norrbotten får ett stipendium på 15 000 kronor och målet är att de ska komma tillbaka till länet, säger Monica Lagerström.

– Det är många från Kiruna som läser på tandläkarhögskolan i Umeå och vi har ständig kontakt med dem.

Monica Lagerström tror att Kiruna även fortsättningsvis kommer att få leva med att periodvis ha tandläkarbrist. Det är brist på tandläkare i landet i stort och Kiruna ligger högst upp i landet.

– Dessutom har vi konkurrens från framförallt Norge och England när det gäller löner. En tandläkare i Sverige har en lön på mellan 30 000 och 42 000 och jag vet en tandläkare som nyligen fick jobb på en privat klinik i nordnorge. Hon fick en lön på 100 000 kronor i månaden, säger Monica Lagerström.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".