Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunerna brister i ungdomsinsatser

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 07.37

Länsstyrelsen konstaterar i en rapport att kompetenta, förebyggande insatser för utsatta barn och ungdomar genomförs i för liten utsträckning av Norrbottens kommuner. Det gäller främst insatserna av medling och särskilt kvalificerad kontaktperson.

Forskningen visar att öppna insatser inom socialtjänsten kan förebygga att unga begår brott och att de utvecklar ett missbruk.

Sedan en tid tillbaka finns det två nya bestämmelser i socialtjänstlagen; medling vid brott och ”särskilt kvalificerad kontaktperson”. Insatserna är starkt förebyggande till sin karaktär och är tänkta att förhindra fortsatt brottslighet hos ungdomar och motverka deras sociala utsatthet.

I en medling möts den unge lagöverträdaren och brottsoffret tillsammans med en oberoende medlare. Medlingen är frivillig och ska om möjligt resultera i ett så kallat gottgörelseavtal.

”Särskilt kvalificerad kontaktperson” ska erbjudas till ungdomar som löper risk att hamna i ökad brottslighet eller missbruk och motverka att de behöver vård i familjehem eller på institution.

Länsstyrelsen har under hösten följt upp hur kommunerna arbetar med bestämmelserna. Uppföljningen visar att flertalet kommuner erbjuder medling, men att det sker i få ärenden. Flera av de mindre kommunerna saknar erfarenheter av medling och metodutvecklingen sker i första hand i de större kommunerna.

En majoritet av kommunerna erbjuder inte alls biståndet ”särskilt kvalificerad kontaktperson” och det är bara en mindre del av kommunerna som avser att utveckla detta bistånd.

Länsstyrelsen bedömer det som otillfredsställande att så få medlingar genomförs. Rätt använd bedömer länsstyrelsen att denna insats kan bidra till att fylla det glapp som idag finns mellan öppen och sluten vård.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".