Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha mer pengar till gruvforskning

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 15.38

Gruvindustrin skriver till regeringen och vill ha större del av de ökade anslagen till forskning inom gruv och metall. Regeringen har under hösten föreslagit att forskningsanslagen för hållbart nyttjande av naturresurser inom gruv- och skogsnäringarna bör öka med 70 miljoner under de fyra kommande åren.

- Vi vill ha en långsiktig forskning på fem till tio år. Och därför tycker vi det är viktigt att man fokuserar på näringen, att vi skulle kunna få ett basanslag, liksom skogforsk har, alltså skogsindustrins forskningsenhet, säger Lars-Erik Aaro ordförande i Bergforsk som är gruvindustrins forskningsenhet.

I dag delas forskningspengarna in i fyraårsperioder vilket anses för kortsiktigt. Gruvornas forskningsstiftelse vill att hälften av anslagsökningen på 70 miljoner kronor, går till universitet och högskolor för forskning inom Gruv och mineral. Forskningen inom gruvområdet ger direkt resultat i produktionen, säger Lars-Erik Aaro.

- Vi jobbar med tillämpad forskning som ger snabba resultat ute i industrin, i form av förbättrade utbyten. Vi får alltså mer metall i våra anrikningsverk, vi får högre fart i våra pelletsverk. Och det ger ju givetvis en stärkt konkurrenskraft för vår industri, vilket är viktigt för att skapa jobb på sikt och skapa tillväxt i samhället, säger han.

Gruvbolaget LKAB har de senaste fyra åren skänkt 150 miljoner till Luleå tekniska universitet för forskning och utveckling. Boliden satsar också 10-tals miljoner varje år på universitetet i Luleå.

Lars-Erik Aaro ser ett ännu starkare samarbete med universitetet.

- Och här kan vi i vår bransch, våra universitet med LTU i spetsen, verkligen bli det här unika gruvuniversitetet i Europa och det tycker jag vi ska försöka dra en lans för. Och då blir ju också ordförandeåret nu, nästa år, i EU väldigt viktigt för Sverige, understryker Lars-Erik Aaro.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".