Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samiskt äldreboende invigt

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 05.22
1 av 2
Äldreboendet invigdes i Jokkmokk. Foto: Elin-Anna Labba, SR Norrbotten.
2 av 2
Banden som knöts ihop, istället för att klippas av.

Uppdaterad 10:48
På onsdagen invigdes det samiskprofilerade äldreboendet i Jokkmokk. Ett resultat av många års arbete med att få till bättre vård för samiska äldre i kommunen. Istället för att klippa bandet, som är brukligt vid en invigning, knöt Jokkmokks vice kommunalråd Karin Vannar (sv) ihop ett samiskt vävt band med ett svensk blågult.

Avdelningen Rosengård är en del av äldreboendet Kaitumgården i Jokkmokk. Inventarier från den för några år sedan nedlagda samiska avdelningen har flyttats dit. I ett skåp står samisk slöjd och på väggen hänger några tavlor av Nils Nilsson Skum.

Den här gången handlar det inte om ett eget samiskt boende, utan om att det samiska ska vara en del av den övriga verksamheten.

– Här bor samisktalande och icke samisktalande. Hur många beror på behovet och att man här mer än på andra avledning ar ska kunna ha möjligheten att bli bemött på samiska, säger Det säger projektledaren Ann-Charlotte Sjaggo.

De äldre ska få samisk mat, och personal som behärskar språket. Just språket är det också mest betydelsefulla, menar Inger-Elin Blind som sedan tidigare bor på den avdelning som nu fått samisk profil.

– Jag har ju lärt mig sedan jag föddes, att prata samiska, säger hon.

Det är väldigt skönt att kunna göra det, de gånger det finns samiskatalande, säger Inger Elin Blind.

Personalen får nu också utbildning i samiska, för att kunna bemöta henne och andra äldre samer med några ord på deras eget språk. I projektet ingår också dagverksamhet på samiska en gång i veckan.

Inger-Elin är i dagsläget den enda som bor på avdelningen som talar samiska. Enligt Karin Vannar, som sitter i Jokkmokks kommunfullmäktige för partiet Samernas väl, visar dock de kartläggningar som gjorts att det finns många samiska äldre som i dag inte nyttjar äldrevården, men som behöver ha den möjligheten.

– Den dag vi inte klarar oss ska vi kunna bo på en avdelning där vi blir bemött på vårt eget språk och där man förstår våra behov och vår kultur, säger hon.

Karin Vannar kallar den nya avdelningen Gieddi, äng på svenska, på Rosengård för ett första steg mot bättre äldrevård. Fortfarande är det mycket som återstår. Än finns till exempel inte samisktalande personal inom hemtjänsten.

– Tanken är ju att så småningom får mer samisktalande personal och fler samisk brukare, säger hon.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten / Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".