Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kommuner saknar medling

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 08.20

Flera kommuner i norrbotten saknar fortfarande erfarenheter av medling mellan unga brottslingar och deras brottsoffer. Det visar en tillsyn som Länsstyrelsen har gjort.

1 januari 2008 infördes nya bestämmelser om medling. Bestämmelsen i socialtjänstlagen ålägger kommunerna att erbjuda medling till unga lagöverträdare upp till 21 år men i sex av Norrbottens kommuner saknas fortfarande den möjligheten.

Länsstyrelsen har gjort har gått ut med en enkät till samtliga kommuner som fått svara på ett antal frågor om hur långt man har kommit och vilka eventuella hinder man stött på inom kommunen.

- Det handlar om både ris och ros till kommunerna, säger Johan Lodin, socialkonsulent vid Länsstyrelsen. Vi ser att medlingen är i sin linda där de större kommunerna har ett försprång gentemot de mindre. I de större kommunerna har man börjat få en fungerande struktur men i de mindre kommunerna, där man har få socialtjänstemän, har man inte arbetat aktivt med medling som man borde, vilket är ett bekymmer, tycker Johan Lodin.

En del av synpunkterna från kommunerna har handlat om samarbetet mellan olika myndigheter.

- Det handlar ofta om att ha ett bra samarbete mellan socialtjänst och polis, i vissa fall har det samarbetet inte sett så bra ut och ibland har polisen inte känt till att den här möjligheten finns, säger Johan Lodin.

Frågan är vad som kan göras för att fler kommuner ska börja jobba med medling?

- Man måste vara lite innovativ och små kommuner med stora avstånd måste samverka tillsammans, säger Johan Lodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".