Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gällivare

Fortfarande halvfabrikat till skollunch

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 08.01
Anki Haglund på Matlaget i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Uppdaterad 08:21
Fortfarande är nästan hälften, eller 44 procent, av maten som serveras vid Gällivares skolor halvfabrikat. För två år sedan ville både kommunen och Matlaget, som lagar maten, minska andelen halvfabrikat. Anledningen till att det inte har lyckats sägs vara att eleverna vill äta korv och hamburgare.

Efter årsskiftet kommer en ny matsedel men andelen halvfabrikat är lika stor.

– Jag hade gärna sett att det hade varit mer egenlagad mat, säger Gerd Johansson kostchef vid Gällivare kommun.

Kan inte du som kostchef påverka det?

– Det är via matrådet som vi kan påverka, svarar hon

Matrådet består av kostchefen, några rektorer, elever och representanter från Matlaget. Det är också de som bestämmer vilken mat som ska serveras i kommunens skolor.  

– Om vi ska gå eleverna tillmötes så har de tagit bort en hel del egenlagad mat och det har då ersatts med halvfabrikat, säger Gerd Johansson.

Kan inte du som kostchef sätta ner foten och säga att de ska ha egenlagad mat istället?

– Nej. Det är lite svårt eftersom matsedeln ska godkännas i matrådet. Där sitter jag inte ensam, konstaterar hon.

Gerd Johansson skulle önska politisk styrning för måltidens innehåll och miljön i matsalen bland annat, men det är svårt.

– Det är ju att vi måste jobba i matrådet, säger hon.

Eleverna ratar den egenlagade maten, husmanskosten, framför pizza, hamburgare och kycklingklubbor.

– Det kanske är så att pizza är husmanskost idag, säger Anki Haglund, vd vid Matlaget.

Däremot är den vegetariska maten egenlagad till uppemot 80 procent. Den vill Anki Haglund också göra tillgänglig för alla elever varje dag.

– Du ska kunna välja om du vill ha vegetariskt alternativ eller om du vill ha vanlig mat. Vi kan få till det här och lyfta den vegetariska sidan av skolmaten och att alla får vara med och äta utav den, säger Anki Haglund.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".