Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutskjutet med farlig nyårsraket

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 10.38
Fyrverkeri

I år är det sista nyårsafton det är tillåtet att skjuta så kallade fyratumsbomber, den nyårsraket som genom åren orsakat flest dödsfall. Det är för att rädda liv som de försvinner från butikerna, säger Torkel Schlegel, enhetschef på Räddningsverket.

Varje år skadas omkring 300 personer allvarligt av fyrverkerier. Nästan hälften är under 18 år, trots att dom inte får köpa raketer. Sex personer har dött de senaste tio åren, och av dem var det fyra dödsfall som berodde på just fyrverkeribomber.

- Rätt hanterade av en vuxen och nykter person skulle jag inte säga att de är farliga, men tyvärr vet vi att de ofta kommer i händer på ungdomar och hanteras av människor som är berusade, så de har av olika anledningar varit inblandade i dödsolyckor, säger Räddningsverkets Torkel Schlegel.

Förbudet mot att köpa fyratumsbomben gäller från och med i mars nästa år. Och i och med nya EG-direktiv kommer förmodligen också andra större raketer plockas bort från dom svenska butikshyllorna de närmsta åren. 2010 börjar direktiven gälla, och Torkel Schlegel säger att det mest pekar mot att raketsortimentet kommer att minska.

Men om det blir ett totalförbud för privat raketuppskjutning, som det som nyligen införts i Norge, är svårt att sia om, säger han.

- Visst, det är väldigt många som är emot och störs av fyrverkerier, men samtidigt är det många som är anhängare och tycker att det är kul. Vi får väl se vad våra politiker bestämmer i framtiden.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten
elin-anna.labba@sr.se

Skador av nyhetsraketer

Varje år vårdas 300 personer på sjukhus, på grund av skador från fyrverkerier.

Nio av tio är pojkar är män, de flesta yngre.

Av dem som skadas är drygt 40 procent under 18 år.

Att sälja eller ge fyrverkeripjäser till personer under 18 år kan ge böter eller fängelse.

Den vanligaste orsaken till olyckor är att man går fram till en pjäs som inte fungerat, som sedan exploderar.

Varje kommun kan sätta upp lokala regler för var och när man får skjuta nyårsraketer.

För att få köpa fyratumsbomben måste man fr.o.m mars nästa år ha polistillstånd eller särskilt tillstånd.

Djurskyddet Sverige är en av de organisationer som velat förbjuda fyrverkerier av hänsyn till inte minst hundar, men hittills har det inte funnits något samlat politiskt intresse att förbjuda privat raketuppskjutning, vilket nyligen infördes i Norge.

Källa: Räddningsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".