Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt och krångligt att producera vindkraft

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 07.04

Intresset för andelsägande i vindkraft är stort i norra Sverige. Men utbudet är litet och investeringarna hindras av krångliga regler och ogynnsamma skatter. Fredrik Dahlström på Energimyndigheten anser att energiminister Maud Olofsson bör se över skattereglerna.

Det är dyrt och krångligt att producera vindkraft i Sverige. Det är snarare regel än undantag att det sker dubbelprövningar, både mot miljöbalken och plan och bygglagen. Ganska likartade prövningar som kräver stora resurser och som gör processen långsam.

Det är dessutom skattemässigt ogynnsamt att producera vindkraft, trots att den har låga underhålls- och driftskostnader.

Skatteverket tar ut en merskatt på runt 40 procent per producerad kilowattimme. En skatt som får många att undvika att investera.

Trots det är intresset att köpa andelar i vindkraft stort i norra Sverige, men utbudet är litet.

Regeringen siktar emot att vi ska ha 10 terrawattimmar vindkraft i Sverige år 2015. Energimyndigheten anser att målet bör vara 30 terrawattimmar vindkraft 2020.

Sveriges har relativt lite vindkraft om man jämför med exempelvis Tyskland, där ger drygt 18 000 maskiner drygt 30 terawattimmar och vårt grannland Danmark får ca 20 procent av all sin el från vindkraft.

Nu är det inte så att det blåser mindre i Sverige. Tvärtom finns här gynnsamma förutsättningar både längs våra kuster och i vår fjällvärld.

Problemet är krångliga regler och ett ogynnsamma skatter, menar Fredrik Dahlström på Energimyndigheten, som anser att energiminister Maud Olofsson bör se över skattereglerna.

På näringsdepartementet säger statssekreterare Ola Alterå, med ansvar för energifrågor, att man har uppmärksammat problemen och att man nu ”tittar på vad som behöver göras tillsammans med våra myndigheter”.

Klas Ullerstam, SR Västernorrland
klas.ullerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".