Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalix

Bansträckningen kommer inte att ändras

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 06.04

Regeringen vill inte ändra på bansträckningen för järnvägsdelen mellan Stenbäcken och Djuptjärn i Kalix. En intresseförening där, har överklagat Banverkets planer, då de som bor längs sträckan i ett villaområde är oroliga för planer på betydligt tätare tågtrafik och väsentligt längre tåg.

De boende längs sträckan Stenbäcken-Djuptjärn har protesterat dels privat och dels genom en nybildad, gemensam intresseförening.

Intresseföreningen ”Mellan spåren Stenbäcken-Djuptjärn” har diskuterat frågan om elektrisering av Haparandabanan och den del de berörs av i drygt tre år. Skrivelser har skickats till Banverket och nu till regeringen.

– Vi är inte emot att man elektriserar banan. Det handlar om att vi kan få från dagens fyra till sex tåg om dagen, till 24 tåg om dagen. Tågen kan dessutom bli 750 meter långa, säger intresseföreningens ordförande Stig Wass.

Han berättar att de boende befarar betydligt mer buller, vibrationer i marken och magnetfält som de inte vet vad det kan innebära i slutändan.

En del av järnvägens närmaste villor är inlösta. Nu klargör också regeringen i sitt svar till intresseföreningen att de inte kommer ta upp några frågor rörande ersättning, till prövning. Regeringen konstaterar vidare i sitt svar till de boende att myndigheterna hade kunnat samråda mer med de berörda, under ärendenas gång.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".