Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Militärförband i Norrbotten kritiseras

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 15.50
En soldat vid pansarbataljonens stridsvagnskompani på I 19 i Boden. Foto: Carin Sjöblom.

Värnpliktsrådet riktar kritik på en rad punkter mot förhållandena på förbanden i Boden och Arvidsjaur. Bland annat används insatssoldater för bevaknings- uppgifter och det betraktar Värnpliktsrådet som grå arbetskraft.

Bataljonschef, överstelöjtnant Lars Karlsson på I 19 kommenterar.

– Detta är något som I 19 har svårt att göra något åt, eftersom det är en uppgift från försvarsmakten att ha insatssoldater och använda dem för vakttjänst i den insatsberedda skyddsstyrkan. Det måste vi ha.

Värnpliktsrådet har till uppgift är ta tillvara de värnpliktigas intressen och man gör regelbundna besök på förbanden. I rapporten från Norrbotten ger man både ris och ros åt verksamheten vid I 19 i Boden och jägarbataljonen i Arvidsjaur, bland annat att utbildningen håller hög kvalitet. 

Men det förekommer en hel del brister.

Värnpliktiga är rädda för att rapportera olyckor eftersom de befarar disciplinpåföljder.

Det förekommer en negativ jargong mellan förbanden, och negativa smeknamn och kränkande uttalanden används till exempel om sexuell läggning. Det kan leda till allvarlig friktion mellan I 19 och A 9.

Det är brister i utrustningen, bland annat får de värnpliktiga bara ut en uniform modell 90 i stället för två och det medför hälsorisker. Det saknas också kängor för subartiska förhållanden.

Kvaliteten på maten är inte alltid bra och det görs felbeställningar av hemresor. 

– Självklart tar vi med oss denna rapport och för dialog om hur vi ska hantera de saker, som vi har brister i under kommande utbildningar. Det är solklart. Sedan får man inte glömma att det finns mycket positivt, som kanske inte märks så mycket i rapporten. Vi har till exempel värnpliktsenkäten, som alla värnpliktiga skriver och där fick I 19 och pansarbataljonen mycket beröm för exempelvis hur de värnpliktiga ser på sin militära förmåga efter genomförd värnplikt, säger överstelöjtnant Lars Karlsson.

Informationschef Wilhem Gulbrand på I 19 säger att förbanden tar hänsyn till synpunkterna från Värnpliktsrådet och försöker hela tiden förbättra förhållandena.

                                           Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".