Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jokkmokk vidareutbildar personalen

Publicerat onsdag 7 januari 2009 kl 05.27
Sara Fjellström Aira håller i utbildningen i lulesamiska för personal inom äldreomsorgen i Jokkmokk. Foto:Elin-Anna Labba

Trots satsningar på samiskprofilerad äldrevård råder det brist på samisk personal inom hemtjänsten. Därför anordnar nu Jokkmokks kommun språkkurser för personal inom hemtjänsten. Anneli Andersson, som är en av dem som börjat läsa lulesamiska, säger att de inte förrän nu märker vilket behov som fanns.

De flesta samer som behöver hemtjänst i Jokkmokk talar lulesamiska. Anneli Andersson beskriver hur hon fått en helt annan kontakt, sedan hon börjat använda de få ord hon lärt sig på samiskakursen.

– Vi har inte sett behovet förrän nu, när vi börjar använda språket lite, säger hon.

Äldreomsorg för samer har diskuterats under många år, men det har det i hög grad handlat om särskilda boenden. Det trots att många äldre har hemtjänst så länge det går.

Enligt Ingela Östlund, områdeschef för hemtjänsten i Jokkmokk, är utbildningar i nordsamiska och lulesamiska ett steg på vägen.

– Eftersom vi inte har någon ordinarie personal i vår verksamhet som pratar samiska försöker vi göra skapa en mellanväg, säger hon och påpekar att det inte handlar om att lära ut flytande samiska, utan om att få bättre kunskaper om den samiska kulturen och språken.

Satsningen på samiskprofilerad äldreomsorg finansieras genom projektpengar, men det ska inte sluta där.

– Själva idén bakom det sätt vi jobbar är att vi ska kunna bedriva samiskprofilerad äldreomsorg, även när projektpengarna är slut, säger socialchefen Håkan Olsson 

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten / Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".