Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsman vill ha insatser mot sjuka hus

Publicerat söndag 18 januari 2009 kl 10.40

Riksdagsman Jan Lindholm, Miljöpartiet, kommenterar nu mögelskadorna i Strömbackaskolan i Piteå och de hälsoproblem som det kan ha orsakat. I en riksdagsmotion om ohälsa i offentliga byggnader föreslår han att staten tar ekonomiskt ansvar för att hjälpa kommuner att sanera byggnader. Men det värsta är det mänskliga lidandet för de som drabbas, anser han.

- Jag har träffat en stor del av de som arbetar i offentliga miljöer och som har drabbats av sjukdomar relaterade till sin arbetsplats. De har inte fått någon hjälp med den egna kostnaden och sjukdomen, utan har lämnats helt åt sidan av samhället. Det tycker jag kanske är det mest fruktansvärda i sammanhanget, säger riksdagsman Jan Lindholm.

Han hävdar att det är ett stort problem med fukt- och mögelskador i skolor, kommunanal byggnader och andra offentliga byggnader och han tar som exempel polisstationen i Haparanda som var allvarligt skadad.

- Det kan vara så mycket som 20 procent av offentliga byggnader i Sverige som har fuktskador och kemiska problem.

I sin riksdagsmotion Åtgärder mot fukt, gift- och mögelskadeproblematiken i byggnader 2008/09 föreslår han:

* Inrättande av en byggkvalitetsinspektion.

* Att inrätta en bygghaverikommission.

* Att garantitiden förlängs avseende ansvar för negativ hälsopåverkan från byggnader av alla slag till minst tio år.

* Inrätta ett komplett uppföljningsystem för inomhusmiljö i syfte att förebygga att ohälsa uppstår på grund av den byggda miljön.

* Att den obligatoriska ventilationskontrollen utvecklas så att kraven ställs utifrån den verkliga användningen av lokalerna.

* Att en ekonomisk stödfunktion inrättas till enskilda som drabbas av ”icke självförvållad” fukt- och mögelskada, och så vidare.

                                      Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".