Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pengar till samisk kultur

Publicerat torsdag 22 januari 2009 kl 05.45
Pengar till samisk kultur trots bistra tider.

Den samiska teatern och andra samiska föreningar som fått ekonomiska problem på grund av sänkta bidrag kan nu få mer pengar. Det efter att Samefonden beslutat att ge fem miljoner kronor extra till Sametingets kulturråd.

Trots att Samefonden tappat mycket i värde har man valt att prioritera Sametinget och samisk kultur. Det eftersom att många är beroende av kulturbidragen.

– Vi har bedömt att det är viktigt att ge pengar till Sametinget i första i hand, eftersom att de har hand om ett helt samhälle, säger Samefondens ordförande Lars Vilhelm Svonni.

Beslutet från Samefonden innebär i förlängningen att Sametingets kulturråd nu kan dela ut mer pengar till de organisationer, föreningar och enskilda som årligen får pengar från Sametinget och under en tid levt i ekonomisk ovisshet.

Samefonden har istället valt att ge mindre till länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. De kommer heller inte kunna stödja några nya rättsprocesser. Däremot kommer fonden fortfarande att ge pengar till de markprocesser mellan samebyar och markägare som redan är i gång, bland annat Rätanmålet och om det skulle bli en prövning av Nordmlalingsmålet i Högsta domstolen.

Trots ransoneringarna är Lars Wilhelm Svonni ändå positivt överraskad. Han trodde att huvuddelen av Samefonden, som minskat från 47 till 41 miljoner kronor, hade tappat ännu mer.

– Ja, gud jag hade själv kalkylerat med någonstans mellan 30-35 miljoner kronor. Det var otroligt rolig läsning för oss i styrelsen att se att vi inte har halverats som många andra fonder har gjort, säger Lars Vilhelm Svonni.

Sametingets kulturråd kommer snarast möjligt att besluta om exakt hur mycket pengar som kommer att gå till de olika bidragstagarna. De har nu 200 000 mindre än förra året att fördela.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten / Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".