Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lånade för att betala anställdas löner

Publicerat fredag 23 januari 2009 kl 06.49
Robert Forsberg (s), kommunalråd i Kalix.

Kalix kommun har tvingats låna för att betala de anställdas löner. Det handlar om 20 miljoner kronor som kommunen lånat på sin checkkredit för att kunna betala ut decemberlönerna. Den ekonomiska situationen är mycket besvärlig och inför 2010 måste kommunen spara 35 miljoner kronor.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Robert Forsberg vädjar nu om hjälp från regeringen:

- Från Norrbottens sida försöker vi nu med en mun ropa, ta hänsyn till det här, se till att vi inte tappar i välfärd, genom att regeringen blir senfärdiga i sitt agerande, här behöver regeringen gå in, vi vet att pengar finns, rikta dem mot kommunerna, för det är i alla fall Sveriges befolkning det handlar om, säger Robert Forsberg.

Under december 2008 var läget så akut att Kalix kommun tvingades använda en så kallad checkräkningskredit för att kunna betala sina anställda löner, en kredit på 20 miljoner kronor.

Att kommuner lånar till löpande utgifter är allvarligt. Det säger Herman Crespin som är ekonom på Sveriges kommuner och landsting. Han säger att checkkrediten som Kalix utnyttjat mycket sällan används.

- Det är mycket sällsynt att man verkligen behöver använda det, säger Herman Crespin.

Känner du till någon annan kommun som gjort det?

- Nej det gör jag inte, inte i dagsläget och inte tidigare heller, säger Herman Crespin.

Kalix kommun har alltså så liten buffert att kommunen måste låna till det viktigaste av allt, lönerna. Det är förstås en varningssignal. Kommuner får inte gå back när året är slut. Det bryter mot det så kallade balanskravet, som är en lag.

Nu gör Sveriges kommuner och landsting en omfattande enkät med alla kommuner och landsting för att undersöka hur många som är i kris. De första resultaten väntas i början av nästa vecka.

Och i Kalix ser framtiden mörk ut. Inför 2010 måste kommunen spara 35 miljoner kronor, säger kommunalrådet Robert Forsberg.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten/ SR Ekot
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".