Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvård över landsgränserna

Publicerat torsdag 29 januari 2009 kl 12.49
Folkhälsorådet Agneta Granström (mp).

Norrbotten deltar i det hittills största EU-projektet inom gränsöverskridande hälso- och sjukvård. 66 miljoner euro satsas från EU i ett nytt projekt att utveckla samarbete inom sjukvården över landsgränserna. Norrbotten är en av två regioner i Sverige som deltar, den andra regionen är Östergötland.

I Tornedalen har man lång vana av samarbete med Finland när det gäller bland annat ambulans- och akutsjukvård. Det är den största anledningen till att just Norrbotten är med i projektet.

- Norrbotten är ett föredöme genom att man här är beroende av samarbete med andra regioner och länder för att få en vård av hög kvalitet, säger Daniel Forslund från Socialdepartementet.

Daniel Forslund leder projektet som heter Epsos (Smart Open Services for European Patients). Det är ett treårigt projekt som startade i juli 2008, vars mål är att göra vården effektivare för den som rör sig över landsgränserna, t ex turister, pendlare och studenter. Detta görs bland annat genom att patientjournaler ska finnas tillgängliga på alla sjukhus i hela EU på elektronisk väg. Men det handlar inte om att läkare och vårdpersonal ska behöva skriva flera sjukjournaler på svenska, engelska, tyska och finska.

En gemensam kodning kommer att arbetas fram som bildar ett slags gemensamt språk mellan sjukhuspersonal i hela EU, så kallad e-sjukvård.

Agneta Granström (MP) är landstingsråd i Norrbotten och internationella ordförande för gränsöverskridande sjukvårdsfrågor i organisationen Assembly of European Regions och hon är stolt över att få representera Norrbotten i projektet.

- Det känns bra att det engagemang som vi visat internationellt ger utslag, säger hon.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".