Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratalet arbetstillfällen hotas vid F 21

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 05.10

Återigen hotas ett hundratal arbetstillfällen vid flygflottiljen F 21 i Luleå sedan det kommit ett förslag om att centralisera all soldatutbildning till Malmslätt i Linköping. Förslaget kritiseras av de fackliga organisationerna då inte verkar genomtänkt och då det i Linköping idag varken finns ändamålsenliga lokaler eller personal.

Bekymret för personalen på F 21 i Luleå och F 17 i Ronneby är att den grundläggande soldatutbildningen ska centraliseras från 2010, och huvuddelen av det förband som har till uppgift att upprätta flygbaser, centraliseras till ett ställe. I det inofficiella inriktningsförslag som nu bearbetas vid Försvarsmaktens högkvarter pekas helikopterflottiljen vid Malmen i Linköping ut som den platsen.

Men det ger inte Officersförbundets klubbordförande vid F 21 i Luleå, Leif Edström, mycket för.

– Ja, om man ska centralisera en verksamhet så bör man göra det till en insatsflottilj, och jag anser inte att de har de faciliteter som vi har på F 21 och närheten till insatsförbandet, stridsflygdivisionen och flygplatsen, säger han.

Även om det ännu inte finns något beslut, utan bara ett så kallat inriktningsförslag har de fackliga organisationerna redan fått ta emot en hel del reaktioner från personalen som uttrycker oro för sin framtid. Något som också oroar Leif Edström med tanke på säkerheten i arbetet på förbandet.

– Det är ju inte bra och det påverkar ju dessutom på sikt även verksamheten och säkerheten. Det är ju så att om folk har tankarna på annat är det inte säkert att man genomför sitt arbete på ett säkert sätt, säger han.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".