Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om brandflyget

Publicerat onsdag 23 juli 2003 kl 11.56
Från och med i år finns det inget brandflyg i Norrbotten. Medelhavsklimatet som råder i Sverige just nu har medfört att de varit eldningsförbud i stora delar av landet, trots det så har det brunnit gräs och skogsbränder i framför allt norra delarna av landet.
I Sundsvall och Umeå har kommunen valt att stå för kostnaderna för ett brandflyg, men än så länge har inget sådant beslut tagits i Norrbotten. Staten har bestämt att skogsägare, försäkringsbolag och kommunerna i ska stå för kostnaderna. Skogägarna anser att allemansrätten gäller och därför borde staten ta sitt ansvar och bekosta brandflyget. Lennart Larsson, Projektledare vid Räddningsverket i Karlstad, menar i sin tur att brandflyget varit en service som funnits i över 40 år men som staten inte längre kan bekosta. - Lagstiftningen är tydlig när det gäller ansvarsfrågan, det är ägaren som ska ta ansvar för sin egendom. - När det gäller allemansrätten, är människor som vistas i skogen en stor orsak till att bränder uppstår, men samtidigt är de också de största upptäckarna av skogsbränder, säger Lennart Larsson vidare.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".