Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya jobb och ett steg närmare Norrbotniabanan

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 06.21

Det nystartade konsultföretaget Vectura öppnade igår sina lokaler i Piteå, något som förutom 25 arbetstillfällen också kan vara bra för Norrbottniabanans genomförande

Vid årsskiftet startades företaget Vectura för att ta över vissa uppgifter som Vägverket Konsult och Banverket Projektering haft. Det rör sej bland annat om projektering, alltså till exempel att undersöka om det går att bygga vägar och järnvägar på olika platser.

Kunderna är främst myndigheter men också företag som till exempel LKAB och Vattenfall, som har behov av god infrastruktur för sina verksamheter.

Tidigare var myndigheterna Banverket och Vägverket både kund och leverantör när det gällde konsulttjänster.

Att nu låta ett företag ta över konsultverksamheten, som i Vecturas fall, ser VD:n Jan Colliander som positivt:

- Det blir tydligare vem som utför uppdragen. Förhoppningsvis betyder det också att vi får ett kommersiellt bra företag som kan hålla uppe kompetensen, vilket är avgörande för att det blir en bra infrastruktur.

Varför kommer ni till Piteå?

- För att här händer det mycket. Det är också Norrbotniabanan som skall komma på plats så småningom. Där vill ju vi vara med, säger Jan Colliander.

Piteås kommunalråd Peter Roslund var med på invigningen och klippte det röda bandet.

- Den här etableringen kanske inte har den påverkan på när regeringen är beredd att skjuta till pengar, men naturligtvis är det ett steg framåt mot byggande av Norrbottniabanan, säger Peter Roslund.

Behöver fler ingenjörer

Enligt Jan Colliander råder det brist på goda ingenjörer som kan jobba i konsultföretag inom infrastruktur. Under året kommer företaget att behöva anställa omkring 25 personer i Norrbotten, och han påpekar att det tack vare Luleå Tekniska Universitet finns duktiga personer inom området i Norrbotten.

Märker ni inte av lågkonjunkturen?

- Lite grann. Kommunernas förmåga att investera i infrastruktur går ju ner, säger Jan Colliander.

Att kunderna får det sämre ställt innebär att företaget måste pressa sina priser för att få beställningarna. Men några uppsägningar blir inte tal om:

- Absolut inte. Det finns ingen nedgång i beställningar på infrastruktur, säger Jan Colliander. 

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".