Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta fiskereglerna i länet

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 10.29
Välijokk läggs i träda

Inför kommande fiskesäsong skärper länsstyrelsen fiskereglerna i tre populära fiskevatten inom Kiruna kommun. I Välijokk innebär detta att fisket läggs i träda under ett antal år.

Fisketrycket i vissa populära fiskevatten i fjällvärlden har tydligt ökat de senaste åren. Fiskevatten som tidigare var väl bevarade hemligheter för ett fåtal initierade sportfiskare bland ortsbefolkningen sprids i dag via tidningsartiklar, tv-program och Internet till en allt vidare krets.

Länsstyrelsen har på senare år följt utvecklingen i framförallt vattendragen Rautasätno, Välijokk och Laevasjokk i Kiruna kommun.

”Vi har sedan några år fått indikationer på att trycket på dessa vatten tydligt har ökat och nu har vi bedömt att det är läge lätta på trycket där. Skälet till detta är inte enbart fiskebiologiskt utan vi tittar också på markslitage och nedskräpning,”  skriver Dan Blomkvist, länsstyrelsen i Norrbottens län i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen betonar att det inte handlar om dåligt beteende hos de besökande sportfiskarna, utan snarare om flera olika bidragande orsaker.

En sträcka av Välijokk får fiskeförbud året om, medan en sträcka på Laevasjokk och två sträckor på Rautasätno blir renodlade flugfiskevatten med en fångstbegränsning på högst en fisk per fiskare och dag.

Sträckorna är utformade för att lätta på trycket efter de mest populära sträckorna, samtidigt som hänsyn tagits till vinterfisket i Koulesjaure och de stugbebyggda och mer vägnära delarna av Rautasätno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".