Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokaten: Övertygad att hon var död

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 12.02
51-åringens försvarsadvokat Leif Gustafsson.

Torsdag 5 mars kl 12:29
51-åringens advokat Leif Gustafsson inledde därefter sin plädering, och sade att åklagarna felaktigt ”sablat ned” på 51-åringens trovärdighet.

Han sade att 51-åringens berättelse om händelsen vid Stenbron kanske förklaras av att han hamnat i ett stresstillstånd.

51-åringen har sedan häktningen av honom i oktober hållit fast vid en och samma version av vad som hänt, sade advokaten.

– Jag anser att 51-åringen ska dömas för det han erkänt, för i hans värld var den 29-åriga kvinnan död vid den tidpunkt han lastade in henne i sin bil vid Stenbron.

Advokaten framhöll att 51-åringens berättelse stöds av vittnet som hört två skott avlossas på kvällen den 12 september i riktning mot 58:ans rastplats.

– När han drog ut kroppen där var han övertygad om att hon var död, sade advokaten.

Åklagaren ansåg att mannen visat total likgiltighet när han skjutit henne.

– Min klient anser att han hade berättigad orsak att tro att hon var död, sade advokaten.

Orsaken var att Carolin inte visat något tecken på liv under den tid hon körts omkring i hans bil, eller när hon lastats av vid rastplatsen där hon sköts, enligt 51-åringen.

Advokat Leif Gustafsson sade att kriminalteknikerna dragit felaktiga slutsatser av sina undersökningar, inte minst av fynden på den så kallade 58:ans rastplats. Bland fynden var några blodfläckar.

Advokaten visade ett fotografi som tagits av de blodspår som hittades på platsen dagen efter händelserna vid Stenbrons rastplats.

– Något stämmer inte i den tekniska utredningen och åklagarnas redogörelse för händelseförloppet, sade han.

Leif Gustafsson framförde sedan en teori om att den kula som hittats på platsen kan ge stöd för 51-åringens beskrivning av hur han skjutit mot kvinnan.

Åklagarna hävdar att kulans deformering tyder på att mannen stått upp och skjutit kvinnan i huvudet.

Advokaten anser att kulan kan ha blivit deformerad när den slog i marken. Det skulle i så fall kunna ge stöd åt den åtalades version av skottet mot kvinnan.

Leif Gustafsson sade vidare att åklagarna inte kunnat styrka åtalet för mord.

Den åtalade ombads slutligen att säga något som han önskade.

– Det finns mycket jag skulle kunna säga. Jag har tänkt på det här i fem månader. Det är tråkigt det som hänt. Jag skulle kunna be om förlåtelse, men det hjälper ju inte, sade han.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".