Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjäna pengar på att bli miljövänlig

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 13.52
Hassan Salman, Teresa Palo och Fred Nordström. Foto: Jon Hedström, SR Norrbotten.

Uppdaterad 14:17
Nu startar ett nytt projekt som ska energieffektivisera och miljöanpassa dem små och medelstora företagen i länet. Under två och ett halvt års tid ska energikartläggare utbildas och företagen få veta vad de kan göra för att spara både på miljön och på företagens utgifter.

I december 2007 avslutades ett projekt om energieffektivt företagande i Norrbotten. Då hade bland annat 18 enskilda företag och en företagsfastighet i länet kartlagts med avseende på deras energianvändning. Ett flertal nya företag och jobb inom energieffektivt företagande har också skapats.

Det nya projektet är en slags fortsättning och är tänkt att utbilda energikartläggare som kan hjälpa företagen med sina effektiviseringar.

– Det handlar om att företagen ska bli miljövänligare men också om pengar, säger Teresa Palo vid Norrbottens energikontor, NENET.

Huvudsyftet med projektet är att öka lönsamheten och konkurrenskraften bland norrbottniska företag genom att energieffektivisera.

– De sparar ju pengar samtidigt som de gör någonting bra för miljön, säger Teresa Palo.

Det finns goda exempel på företag som lyckats bra med energieffektivisering och det vill man gärna lyfta fram i projektet. Ett är bussbolaget LLT i Luleå, som gjorde en energikartläggning och efter en rad åtgärder har de sedan lyckats spara in 30 procent av sin energianvändning.

Ofta handlar det om enkla åtgärder som att använda timer till motorvärmare och att stänga av lampor och elkrävande utrustning under tider då ingen jobbar. Exempelvis kvällar och helger.

– Nu kan energibolagen visa till exempel elförbrukning dygnet runt, timme för timme. Det har visat sig vissa gånger att trots att ingen jobbar kan 30 procent av den totala elförbrukningen gå åt under kvällar och helger. Till och med på julafton, säger Hassan Salman som jobbar som energiexpert vid energiteknisktcentrum, ETC, i Piteå.

Det nya projektet heter IESN, insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv. Bakom satsningen står NENET och ETC som ska driva projektet. Finansierig sker via EU: s Mål 2 fond, Energimyndigheten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens läns landsting, Luleå kommun och Piteå kommun.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".