Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Staden får bli ett gruvindustriområde

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 06.48
Kiruna kyrka.

På måndagskvällen gav kommunstyrelsen i Kiruna klartecken till att en stor del av staden får göras om till gruvindustriområde. På marken finns bland annat 300 lägenheter och fyra av stadens fem byggnadsminnen.

Området som kommunstyrelsen i Kiruna nu påverkas av kommunstyrelsens beslut att säga ja till att påbörja arbetet med att ändra detaljplanerna är 64 hektar stort. Där finns 300 lägenheter, stadshus, järnvägsstation, och tre av stadens fyra byggnadsminnen.

Detaljplaneändringen gäller att förvandla bostadsmark till industriområde, där gruvan succesivt får växa framåt. Men Timo Vilgats (MP) ser stora risker med detta.

– Den stora faran är att både kommun och medborgare i Kiruna blir totalt rättslösa, säger han.

Marken kommer tillfälligt att få fortsätta användas för bostäder, sedan blir den gruvstadspark och sen kommer industristängsel upp.

I området finns också vattentillförseln till reningsverket och till den kvicksilverförgiftade sjön Ala Lombolo, som hotar att bli en miljökatastrof om den torrläggs.

Timo Vilgats befarar att detaljplaneändringen kan bli dyr för Kirunaborna. Han tycker att kommunen börjar i fel ände, och gör liknelsen med en husförsäljning.

– Man börjar med att skriva kontraktet och först när nya ägaren har flyttat in i huset börjar man diskutera priset. Vi börjar alltså med att ge bort kontraktet, det som är kommunens egendom, och sen börjar vi diskutera. Man ger bort planmonopolet, säger Timo Vilgats (MP).

Men kommunalrådet Lars Törnman (KIP) räknar med att komma överens med LKAB om kostnader innan det slutgiltiga beslutet tas om ungefär ett år.

– Innan kommunfullmäktige fastställer detaljplanen skall alla juridiskt bindande avtal vara klara, så att kommunens skattebetalare går skadeslösa ur det här, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".