Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla kan tvingas flytta

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 16.17

Gamla i Luleå som bor ihop på ålderns höst på äldreboenden kan komma att tvingas flytta därifrån när livskamraten dör. Rätten att bo kvar vill nu nämligen den politiska majoriteten i socialnämnden plocka bort.

- Ja, det kan hända att det inte är till fördel för individen så. Men det här beslutet är så att det kommer bli en speciell prövning när maken eller makan ska få flytta och det är mycket humana saker som vi kommer bedöma: ålder, trygghet, säger Roland Nilsson, som är vice socialdemokratiskt ordförande i nämnden när han förklarar dagens förberedande beslut från socialnämndens arbetsutskott.

Men om ni nu kommer ta så mycket hänsyn till vilka ömmande fall det finns, vad är då vitsen att plocka bort den här rätten att bo kvar?

- Vi har haft problem med att det inte töms lägenheter och så vidare.

Men du sa ju själv att det handlar om 16 par just nu i Luleå. Kan man verkligen spara så mycket pengar om det bara handlar om de här fallen?

- Är man så frisk så att du inte behöver biståndet och uppehåller en äldreboendeplats, då ska du inte vara där, konstaterar Roland Nilsson.

Och socialnämndens ordförande, socialdemokraten Eva Bergström, poängterar också för Norrbottensnytt att om man är väldigt frisk och kry själv som kvarvarande partner så är det inte alltid positivt att bo kvar. De andra boende är väldigt sjuka och behöver mycket omvårdnad, vilket den kvarvarande partnern själv alltså inte alls behöver.

Men kritikern, moderaten Staffan Eriksson, menar att det är ett helt orimligt beslut - även om den kvarlevande partnern är i god vigör och inte alls är behov av ett särskilt boende.

- Självklart måste vi ha ett regelverk som så långt det är mänskligt möjligt undanröjer alla möjligheter till godtycke. Vi kan inte öppna upp för att någon politiker eller enskild tjänsteman säger att ”Jo herr Olsson du ser ju pigg och rask ut så du får inte bo kvar, eller du ser ju förfärligt illa ut så du får bo kvar”, säger Staffan Eriksson.

Det allmänna socialarbetsutskottet var enig i sitt förberedande beslut på tisdagen. Om drygt två veckor, torsdagen den 26 mars, kommer Luleås socialnämnd att besluta slutgiltligt i frågan.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".