Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det blir inget omspel

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 12.55
Patrik Sjöberg

Uppdaterad 15:48
Det blir inget omspel av den fjärde kvartsfinalen mellan Frölunda och Luleå i ishockeyns SM-slutspel. På torsdagsförmiddagen avslog tävlingsnämnden Luleås protest.

Det blir inget omspel efter onsdagens domartabbe i Scandinavium. Ishockeyförbundets tävlingsnämnd avslog på torsdagen Luleå protest.

– Domaren gjorde fel, men enligt vårt regelverk ska det inte bli omspel, säger nämndens ordförande Anders Larsson till TT.

Domaren Patrik Sjöberg kom inte ihåg att utvisningsregeln ändrades 2006 och lät Luleås Jaroslav Obsut, som var utvisad i 2+2 minuter, sitta kvar i utvisningsbåset trots att Frölunda gjorde ett andra mål i numerärt överläge.

Det stod 0-2 när felet begicks och Frölunda gjorde ytterligare ett mål medan Luleå hade en man för lite på isen.

– Ett misstag från funktionärerna, varken Frölunda eller Luleå har gjort något fel, säger Anders Larsson.

Men regelfelet räcker inte för att kunna begära omspel. Ett liknande fall finns nämligen med i förbundets tolkningsbok. Enligt regel 470 gäller följande:

Situation: Strafftidtagaren gör fel och en spelare får sitta för länge på utvisningsbänken, och under den tiden gör det icke felande laget ett mål.Åtgärd: Målet godkänns.

Därför var beslutet att avslå Luleås protest enkel för tävlingsnämnden.

– Dessutom står det i vårt regelverk att ett mål aldrig kan underkännas om pucken släppts efter målet. Vår utgångspunkt är också att alla matcher helst ska avgöras ute på isen, säger Anders Larsson.

Men kan det vara för svårt att få till stånd ett omspel med den utgångspunkten, även vid ännu större domarmisstag?

– Vi tittar alltid på att utveckla våra regler. För att undvika liknande situationer i fortsättningen kommer en regelkunnig person att sitta i anslutning till speakerbåset eller ha kontakt med båset, säger Anders Larsson.

Domarbasen Peter Andersson får i uppdrag att bemanna den posten.

– Vi har redan supervisors på alla matcher som ska fungera som domarcoacher. Deras uppdrag blir nu ännu tydligare. Vi kommer att se till att de finns kommunikation mellan supervisors och speakerbåset redan till kvällens matcher, säger Peter Andersson.

Kunde Lars-Johan Ryhed, som var supervisor i Scandinavium, ha stoppat matchen när han såg att felet begicks?

– Egentligen inte. Han kan inte backa klockan när spelet har satts i gång, säger Peter Andersson.

Kommer Patrik Sjöberg att döma något mer i slutspelet eller kvalserien i år?

– Vi kommer att ha en diskussion om det under eftermiddagen, säger Peter Andersson.

Luleå kan överklaga domen till ishockeyförbundets styrelse, men klubben vet ännu inte om man kommer att utnyttja den möjligheten.

– Vi kommer sätta oss ner i lugn och ro och titta på det här och sedan fatta ett gemensamt beslut utifrån den situation vi ser och vad vi ser för möjligheter, säger klubbdirektören Thor Stöckel till Expressen.

Samtidigt framhåller han att det som känns tråkigt är att man lätt kan konstatera att det här protestförfarandet mister sitt värde i och med att alla konstaterar att ett fel är begånget.

Frölunda leder kvartsfinalserien med 3-1 i matcher och kan bli klart för semifinal vid seger i torsdagskvällens match i Scandinavium.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".