Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om Norrbotniabanans dragning

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 17.09

Norrbotniabanan bör dras nära Kallax flygplats för resenärernas och fraktflygets skull. Järnvägen bör dras över Hamnholmen och en bro mot Svartöstaden. Bron kommer då inte så nära centrum som andra förslag förordat. Det är en fördel att behålla en orörd innanhamn, menar politikerna i Luleå, som nu står enade bakom det här förslaget. Det ska skickas till Banverket som i höst ska besluta vilket alternativ som bör gälla.

– Det här är bra för hela regionens invånare som lättare kan ta sig till Kallax, där en station byggs. Och man slipper få en bro inne nära centrum som skulle ha ändrat stadsbilden mycket. Nu kan bron byggas längre ut, den skymmer inte lika mycket och det ska bli en öppningsbar bro, och ganska hög så vanliga båtar ska kunna åka under, förklarar Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten. 

Det är regeringen som tar det slutliga beslutet om en Botniabana ska byggas och när det ska bli. Men nu finns Luleå kommuns förslag till korridor genom staden. Detaljerna tas i en senare järnvägsplan 

Sträckningen blir enligt kommunens nuvarande förslag:

Banan kommer in söderifrån och går via Kallax flygplats och det blir en bro över Hamnholmen in mot Svartöstaden och den går sedan mellan Svartöstaden och järnverket och så in mot stadskärnan mot nuvarande järnvägsstation och senare via en station nära universitetet. Därefter vidare mot Sunderbyn och Boden.

Två andra förslag har varit aktuella under senare tid:

Det ena över Stadsfjärden, ganska nära Luleå centrum.

Det andra, den så kallade ”säcklösningen” via Storheden då tåget får gå ned och vända i Luleå innan det går till Boden. Ett alternativ som Banverket själv sagt är en lösning som kan tas om de andra alternativen inte håller.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".