Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Året blir tufft för länets kommuner

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 14.44

Uppdaterad 16:46
2009 kommer bli ett ekonomiskt tufft år för kommunerna i Norrbotten och många kommer tvingas säga upp personal. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort. Nio av fjorton kommuner har svarat på undersökningen och alla uppger att skatteintäkterna har minskat jämfört med när budgeten för i år beslutades.

Nio av 14 kommuner i Norrbotten har deltagit i undersökningen och alla uppger att skatteintäkterna har minskat jämfört med när budgeten för i år beslutades.

Totalt handlar det om mer än 190 miljoner mindre som kommunerna får i minskat skatteunderlag, jämfört med vad dem trodde när budgetarna för i år reviderades senast. Minskade intäkter som nu måste tas in på andra sätt.

De väntade besparingarna för Norrbottenskommunerna väntas dock bli betydligt större, eftersom det är hela fem kommuner som inte alls svarat och vars nya besparingar därför inte är medräknade. Det gäller Övertorneå, Överkalix, Älvsbyn, Arjeplog och Kiruna kommuner.

Annars är det Jokkmokk och Piteå som utmärker sig med de största förändringarna.

I det väldigt ekonomiskt hårt trängda Jokkmokk räknar politikerna med 10 miljoner mindre i skatteintäkter. Det motsvarar 3,5 procents försämring av intäkterna, jämfört med när man gick igenom budgeten i slutet av året. Översatt till en skattehöjning skulle betyda 1 krona och 25 öre.

I Piteå handlar det om 35 miljoner mindre sedan avstämningen i november, vilket handlar om fyra procent förändring.

– Jämfört med när när kommunfullmäktige beslutade om budgeten från början så är försämringen än större, konstaterar kommunalrådet Peter Roslund (S).

Sedan fullmäktige spikade budgeten i juni så har Piteå kommuns intäkter försämrats med 110 miljoner.

Fem kommuner har redan aviserat uppsägningar. Det gäller Arvidsjaur, Boden, Haparanda, Jokkmokk och Kalix kommuner. Men i Piteå där skatteintäkterna sjunker rätt drastiskt, räknar kommunen ändå inte med några uppsägningar i år.

– Under det goda åren såg vi över vår ekonomi. Så vi har haft en väldigt god fallhöjd för att möta lågkonjunkturen som vi vet kommer, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

Under nästa år räknar han dock med uppsägningar om inte staten kommer med extrapengar till kommunerna.

På torsdagen kom beskedet till landets kommuner att det inte blir några extrapengar för i år, men diskussioner förs om det ska bli några inför nästa år.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".