Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fallet Carolin

Advokaten saltade sin räkning

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 15.12
Advokat Leif Gustavsson

Försvarsadvokaten i Carolinfallet, Leif Gustafsson, krävde betalt för 330 timmars arbete för försvaret av den 51-årige man som nu dömts till livstid för mord. Men Gällivare tingsrätt ifrågasatte tidsåtgången i samband med torsdagens dom och menar att Gustafsson inte kan han arbetat med än 250 timmar.

I tingsrättens dom mot den 51-årige man som dömdes för mord på Carolin Stenvall framkom det att Gällivare tingsrätt ansåg att advokat Leif Gustafsson debiterat för mycket tid.

Gustafsson hade begärt betalt för 330 timmar, men när tingrätten gick igenom räkningen hade tider satts upp schablonmässigt. Exempelvis hade alla telefonsamtal angivits i 15-minutersintervaller och övriga tidsangivelser har varit i halvtimmar.

Tingsrätten skriver att detta sätt att debitera medför mycket lätt en överdebitering, som i mål av denna omfattning kan bli mycket avsevärd. Tingsrätten ifrågasätter om all den angivna tiden varit nödvändig och om den överhuvudtaget återspeglar den verkliga tidsåtgången. Som exempel ges att Gustafsson skulle ha använt 57 timmar till telefonsamtal och fax.

Räkningen innehåller också rutinmässiga kostnader och tiden har inte motiverats, skriver rätten. Därför gör de en annan bedömning och beviljar försvarsadvokaten Leif Gustafsson betalt för 250 timmar, vilket motsvarar sex veckors heltidsarbete, till en kostnad av 504 000 kronor.

Gustafsson som hade begärt betalt för 330 timmar kan överklaga beslutet till Justitiekanslern om han inte är nöjd med den betalning han får.

När det gäller omfattande mål där räkningarna slutar på över 100 000 kronor är det JK som tar beslut om det ska betalas ut något belopp eller inte.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".