Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB jobbar för att minska utsläppen

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 06.13
Gruvindustriområdet i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

LKAB är en av landets största utsläppare av kväveoxider, men nu storsatsar gruvföretaget på att minimera de försurande utsläppen. Man har utvecklat en ny teknik som kan sänka utsläppen rejält. Testerna visar att det går att få bort minst tio procent av kväveoxidutsläppen.

LKAB ligger bakom en stor del av kvädeoxidutsläppen i landet. Gasen från pelletsverken sprids i Malmfälten och försurar och övergöder naturen. Men nu har LKAB utvecklat en ny teknik som kan sänka utsläppen rejält.

– Arbetet är väldigt framgångsrikt i och med att vi är banbrytande inom det här området, säger Stefan Savonen som är verksamhetschef inom forskning och utveckling vid LKAB.

Gruvbolaget har myndighetskrav på sig att jobba med kväveoxidutsläppen. Under fyra år har LKAB därför jobbat med det stora forskningsprojektet och samarbetat med företag och universitet runt om i Sverige och världen.

– Även om vi har väldigt låga utsläpp jämfört med våra konkurrenter är det viktigt för LKAB att få en bra miljöprofil, säger Stefan Savonen.

Testerna visar att det går att få bort minst tio procent av kväveoxidutsläppen, men Stefan Savonen tror på mycket bättre resultat än så, vid det kommande årets tester i pelletsverket i Kiruna.

– Kanske 25-30 procent. Naturligtvis hoppas man få bort allt, men det är nog inte möjligt i det här korta tidsperspektivet, säger han.

Knepet är att hindra bildandet av kväveoxid. För det har LKAB utvecklat en ny sorts brännare och så styr man om luftflödet i pelletsugnen. En förhoppning är att slippa dyra och kemikailekrävande reningsanläggningar.

– Istället för att rena bort något som har uppkommit vill vi ta bort bildandet av kväveoxid. Då kanske man inte behöver någon reningsanläggning i slutänden, säger Stefan Savonen.

Metoden kommer att börja användas på riktigt i LKABs pelletsverk med start nästa år.

– Den här tekniken skulle kunna vara lösningen för fler än bara LKAB. Det skulle innebära en kraftig miljövinst globalt sett, säger Stefan Savonen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".