Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fallet Carolin

Silbersky begär prövning av dödsorsak

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 11.02
Advokat Leif Silbersky.

Uppdaterad 12:40
51-åringen, som dömts till livstid för mord på 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå, begär att Socialstyrelsens rättsliga råd prövar rättsläkarens slutsats om dödsorsaken. Det framgår av överklagandet till hovrätten som hans advokat Leif Silbersky skickat in.

De hoppas att det rättsliga rådet ska underkänna rättsläkarens slutsats att kvinnan var vid liv när han sköt två skott genom hennes kropp.

Leif Silbersky skriver i sin inlaga till hovrätten att 51-åringen inte bör dömas för mord, utan enbart för de brott han själv erkänt, alltså vållande till annans död och brott mot griftefrid.

Silbersky vill också att hans klient ska tvingas betala lägre skadestånd till Carolin Stenvalls anhöriga än vad tingsrätten i Gällivare krävde i sin dom den 19 mars. Han bör också slippa betala rättegångskostnaderna för de anhörigas rättegångskostnader, skriver advokaten.

Leif Silberskys överklagande av morddomen har skickats till Gällivare tingsrätt, som kommer att vidarebefordra den till hovrätten för övre Norrland i Umeå. 

Leif Silbersky säger till TT att frågan om vilken bevisning han kommer att åberopa i hovrätten delvis beror på om hovrätten går med på yrkandet om prövning av rättsläkarens slutsats.

– I så fall kommer jag att använda det som bevisning, om det talar till min klients fördel. Talar det inte för honom har jag ju möjlighet att kalla in egna experter som kan ifrågasätta slutsatsen att kvinnan levde när hon sköts, säger Leif Silbersky.

Advokaten kommer i hovrätten att framhålla att 51-åringen lider av sjukdomen maladaptiv stressreaktion, och att den kan förklara hans reaktioner i samband med kvinnans död.

– Man har ju konstaterat att han lider av en psykisk särart. Det finns möjlighet för mig att föra bevisning i den delen för att visa att han inte haft något uppsåt att döda kvinnan, säger Leif Silbersky.

51-åringen genomgick kring årsskiftet en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

– Det är en sak. Det är en helt annan sak att man konstaterat att han lider av den här sjukdomen, och då måste man ju ställa sig frågan om hur den har påverkat honom i den uppkomna stressen, säger advokaten.

Leif Silbersky har hittills bara talat med sin klient i telefon, men planerar att längre fram besöka honom i häktet i Luleå.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".