Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elavbrotten fortfarande för många och för långa

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 13.39
Elavbrotten är för långa och för många konstaterar myndighet i ny utredning.

Trots omfattande investeringar är elavbrotten fortfarande för många och för långa. Problemen är störst på landsbygden. Det konstaterar Energimarknadsinspektionen i en rapport som överlämnas till regeringen idag.

Mycket återstår att göra innan elnätsföretagen fullt ut uppfyller ellagens krav på god leverenssäkerhet. Energimarknadsinspektionen kommer därför att gå vidare och granska de företag som systematiskt har flest och längst avbrott.

Sveriges 170 elnätsföretag är enligt ellagen skyldiga att överföra el av god kvalitet. Energimarknadsinspektionen är tillsynsmyndighet och har i rapporten tittat på hur företagens leveranssäkerhet utvecklats mellan åren 1998 och 2007.

I rapporten konstateras att det finns stora skillnader mellan framför allt tätort och glesbygd. Samtidigt som leveranssäkerheten är förhållandevis hög i tätorterna med omkring 0,25 avbrott per kund och år har glesbygdsnäten ett betydligt sämre utfall med 1-2 avbrott per kund och år.

Den sammanlagda längden på avbrotten varierar också kraftigt. En elkund i tätort drabbas varje år av sammanlagt 20-25 minuter avbrott per år medan en kund i glesbyggd drabbas av 100-400 minuter avbrott per år.

I rapporten finns avbrottsstatistik för samtliga Sveriges elnätsföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".