Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det finns behov av fler lokala producenter

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 09.26

Det behövs betydligt fler lokala norrbottniska matproducenter. Det slutsatsen drar verksamhetsutvecklaren Per Holmqvist i Luleå som sedan två år tillbaka försökt dra igång en nättjänst och butik för närproducerade livsmedel i länet.

Utan fler som producerar och tar hand om de egna norrbottniska råvarorna faller hela idén med att kunna leverera närproducerad mat direkt till kund här i glesbygdslänet Norrbotten.

– Vi har planer att dra igång en utbildningssatsning, och få en strategi för att kunna utbilda folk som skulle kunna producera, vidareförädla eller odla, säger Per Holmqvist.

Per Holmqvists tanke är att få Arbetsförmedlingen att nappa på att få arbetslösa att jobba fram en strategi hur den norrbottniska matindustrin med småskalighet och lokala råvaror ska kunna växa mer.

Hushållningssällskapet har räknat ut att norrbottningarna idag handlar livsmedel för ungefär 5 miljarder årligen. Det samtidigt som den inhemska, norrbottniska, matindustrin idag bara står för 1,5 miljard av den summan. Då är också det som går på så kallad ”export” till andra delar av landet inräknat.

I storstäderna har det i flera år funnits företag som levererar ekologiska och närproducerade veckomatkassar direkt till kund. Den ekonomiska förening som Per Holmqvist representerar tillhör några av de första försöker genomför idén i glesbygden. Inom ett år måste företaget börja gå runt ekonomiskt och vad det är som säljer har märkts tydligt.

– I höstas när vi hade närproducerade grönsaker då strömmade det in folk som handlade, därför att närproducerat är ett bra varumärke. Men när det tog slut och vi började ta in ekologiska grönsaker ifrån Järna, då försvann hälften av kunderna. Så det är jätteviktigt att vi får en offensiv nu för att få fram fler grönsaker och produkter från Norrbotten, säger Per Holmqvist.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".