Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten ändrar domen i Vojakkalamålet

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 14.23

Hovrätten för Övre Norrland pekar nu ut en gärningsman i det uppmärksammade yxdådet i byn Vojakkala och ändrar därför delar av av den tidigare domen.

Den av sönerna i familjen som under hovrättsförhandlingen erkände att han huggit offret med flera yxslag i huvudet, döms nu ensamt till åtta års fängelse för mordförsök. Samtidigt döms pappan och en broder till sex års fängelse för medhjälp till mordförsök.

Däremot friar hovrätten helt en 38-årig son i familjen, detta eftersom det inte finns någon teknisk bevisning eller annan bevisning som knyter honom till brottet.

Den 39-årige sonen döms alltså för försök till mord - detta efter att han överraskande i rättegångssalen i hovrätten erkänt att det var han som ensamt delade ut de fem yxhuggen mot offrets huvud - en misshandel som det svårt tilltygade offret med nöd och näppe överlevde.

Hovrätten stödjer sig i sin dom bland annat på telefonsamtal som tillkommit som bevisning sen tingsrättsdomen och där det bland annat framkommer hur man försökt göra sig av med kläder och blodfläckar för att skydda de nu två fällda sönerna.

Det hovrätten anser hänt är att pappan och den 32-åriga sonen - som båda alltså döms till sex års fängelse för medhjälp till mordförsök - medvetet försöker rikta uppmärksamheten till sig själva på familjens gård från offret - medan den 39-årige gärningsmannen smyger sig på offret bakifrån med yxan. För pappan innebär det här att hans får en betydligt hårdare dom nu i högre instans, eftersom han tidigare endast dömts för skyddande av brottsling.

Ytterligare på en viktig punkt skiljer sig hovrättsdomen och det är att den tredje sonen, som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse, nu helt frias. Hovrätten tycker inte att det finns någon teknisk bevisning eller annan utredning som visar att den 38-åriga sonen har varit delaktig i brottet - bland annat finns den sonen överhuvudtaget inte med på den videofilm som fångat delar av händelseförloppet genom att offret själv, en stund före allting skedde, satte upp en videokamera på sitt biltak riktad mot familjens gård.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".