Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya miljoner stärker företag

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 07.36

Strukturfondpartnerskapet för Övre Norrland beslutade igår att prioritera 99 miljoner kronor ur EU:s regionala fond till Partnerinvest i Norr AB, en samverkan mellan Almi och Norrlandsfonden. Projektet ska öka det regionala utbudet av riskkapital, det vill säga ägarkapital, till nya och växande små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten.

Det primära syftet med Partnerinvest i Norr AB, är att i nära samarbete med privata riskkapitalister, ta vara på och utveckla mindre företags tillväxtpotential inom regionen Norra Norrland. Relativt få riskkapitalbolag är verksamma i norra Sverige.

- Riskkapitalbolaget ska bli en vitamininjektion för näringslivet i Norrbotten och Västerbotten, säger landshövding Per-Ola Eriksson. Det skapas i en tid då näringslivet verkligen behöver allt stöd de kan få, säger landshövdingen.

Norrlandsfonden och Almi har bedömt det som effektivt att samarbeta i detta initiativ.

De kommer att bilda ett gemensamt bolag där ägandet är 50 procent för vardera parten.

När Partnerinvest är färdigt utvecklat kommer bolaget att kunna disponera 380 miljoner kronor i riskkapital. I detta ska privat finansiering utgöra 181 miljoner kronor, det vill säga merparten.

Regionala fonden ska alltså enligt beslut på torsdagen bidra med 99 miljoner kronor och resten satsar: Almi, Norrlandsfonden, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten och Region Västerbotten.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".