Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor del av skolmaten slängs

Publicerat onsdag 15 april 2009 kl 05.52
Marianne Schröder Maagaard, kostchef för skolmåltiderna i Kiruna.

Eleverna slänger stora mängder skolmat varje dag. Det har visat sig i Kiruna där personalen, i samarbete med Naturvårdsverket, har forskat i hur mycket som hamnar i sopsäckarna.

I matsalen på Bolagsskolan i Kiruna har personalen under ett par veckor vägt sopsäckarna. De har räknat ut att varje dag slänger alla elever mat motsvarande vikten av två köttbullar.

- Varje elev slänger tio till 15 procent av portionen. När det är populära maträtter slängs det som mest. Man äter med ögat och tar för sig mer än man orkar äta, säger Marianne Schröder Maagaard som är kostchef för skolmåltiderna.

Matsvinnet betyder mycket bortkastade pengar för skolorna i Kiruna.

- Om varje elev skulle slänga en enda köttbulle varje dag kostar det 200 000 kronor per år i bortslängda pengar. Eller om alla elever kastar en knäckemacka med smör per dag så blir det 150 000 under ett år, säger Marianne Schröder Maagaard.

Det är i samarbete med Naturvårdsverket som Bolagsskolan i Kiruna har ställt sopsäckarna på vågen. Målet är att halvera matsvinnet.

- Framförallt är det viktigt för klimatets och den globala uppvärmningens skull. Vi kan inte hålla på att producera massor med mat som sen bara slängs, säger Marianne Schröder Maagaard.

Felicia Fagerkull i åttan berättar att hon slänger lite mat varje dag.

- Idag var det inte gott, det var kalops. Andra dagar har jag tagit för mycket mat så att jag inte orkar äta upp, säger hon.

Nu ska eleverna på Bolagsskolan få veta hur mycket mat de egentligen kastar. Och sen kommer sopsäckarna att vägas på nytt.

- Jag tror jättemycket på information. Att synliggöra det här problemet och berätta hur mycket det faktiskt handlar om, framför allt i pengar. Sen ska vi se om vi får någon effekt, säger kostchefen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".