Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Väljer gärna vård på andra sidan

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 08.23
Maria Jansson, projektledare. Foto: Inger Marklund/SR

Inställningen till vårdsamarbetet mellan Sverige och Finland i Tornedalen är mycket positivt. Fler än sju av tio Haparanda- och Torneåbor vill själva kunna välja om de vill besöka en vårdcentral på andra sidan gränsen.

Även i mindre samhällen längs gränsen är attityden till det påbörjade vårdsamarbetet i jour- och ambulansverksamhet och läkarbesök positivt.

En enkät är klar över vad Haparandabor och Torneåbor anser om vårdsamarbetet över gränsen i Tornedalen. Vissa andra orter har också svarat hittills.

– Det är glädjande att det visar en positiv anda, nära 80 procent av personerna tillfrågade på svenska sidan kan tänka sig att söka vård i Finland, säger Maria Jansson, projektledare i Gränslös vård på Norrbottens läns landsting.

– Vi har inte frågat så många än på finska sidan, men i Torneå är minst 70 procent positiva till behandling i Sverige och i Kolari 69 procent,

Men det finns undantag:

– Korpilombolo är ett sådant exempel, där är bara 36 procent av de svarande positiva till att vårdas på andra sidan gränsen, säger Maria Jansson, projektledare.

– Anledningen vet vi inte riktigt.

– Om vi tittar på Junosuando och Tärendö så skulle de få längre till vårdcentral om dom åker till Finland, men där är det ändå runt 70 procent av de boende som skulle kunna tänka sig att söka vård i Finland.

På vilket språk vill du ha vårdtjänsterna? frågar man också och där ser man att det är fler finländare som vill ha vård på sitt eget språk i Sverige, än de svenskar som åker över till Finland vill ha på svenska. Det visar resultat från Haparanda-Torneå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".