Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrbottningarna nöjda med sjukvården

Publicerat lördag 25 april 2009 kl 10.25

Snittet för samtliga sjukvårdsbesök i Norrbotten 2008 visar att 83 procent av patienterna är nöjda, 5 procent är missnöjda och 12 procent är varken nöjda eller missnöjda.

Norrbotten hamnar på femte bästa värdet bland landstingen i Sverige i betyg över besöken. Det visar den aktuella Vårdbarometern som ges ut varje år.

Länets hälso- och sjukvård är lika uppskattad runt om i Norrbotten. Mest nöjda är besökarna vid sjukhus (ej akutmottagningar): 89 procent. Av besökare vid vårdcentraler var 81 procent nöjda och vid akutmottagningar: 79 procent nöjda.

Minst sex av tio norrbottningar har telefonkontakt med primärvården under ett år. Kvinnor ringer i högre grad än männen. 66 procent av kvinnorna och 57 procent av männen som intervjuades i Vårdbarometern hade ringt vårdcentralen senaste året. Snittet bland norrbottningarna som ringt vårdcentralen och tyckte det var lätt att komma fram var 69 procent. Varje länsdel har en telefontillgänglighet till primärvården som minst motsvarar rikets genomsnitt. Men invånarna i norra Norrbotten anser sig sig inte ha lika lätt att komma fram per telefon till vårdcentralen, som övriga länet.

Fyra av tio patienter har fått vård i primärvården samma dag efter telefonkontakt. Och totalt inom sju dagar hade 8 av tio patienter fått tid. Under året har 83 procent av de tillfrågade tyckt att väntetiden har varit rimlig. Här är uppskattningen fem procent bättre än förra mätningen.

I snitt har 45 procent av personerna i Norrbotten en och samma läkare vid vårdcentralen som de brukar vända sig till. Genomsnittet i landet ligger vid 57 procent. I Norrbotten uppger 53 procent av dem som har kronisk sjukdom att de har en och samma läkare, medan motsvarande siffra för riket är 68 procent. Kustborna har bättre möjligheter att få en och samma läkare än vad invånarna i norra och östra länsdelarna har. Det speglar sannolikt läkartillgången.

Inger Marklund SR/norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".