Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fallet Carolin

Kritik mot polis och media

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 12.49
58:ans rastplats i fokus i dagens hovrättsförhandlingar. Foto: Maritha Mossberg

Uppdaterad 13:55
Dagens förhör med vittnen som hittade blodpölen vid rastplatsen, den så kallade 58: an, stärker åtalet anser åklagarna. Inte helt oväntat är advokat Leif Silbersky av en annan uppfattning.

Silbersky är kritisk till polisen. Att det tog 16 dagar från att fyndet rapporterades till att det undersöktes.

Även åklagarna är kritiska, men mot media:

Ett av vittnena på rastplats 58: an har berättat i förhör vad de sett, då handlade det om hjärnhalvor som de observerat vid blodfläcken på vägen. Nu har det framkommit att innan förhandlingarna i tingsrätten hade en tevereporter sagt till vittnena att man inte kunde säga att det var hjärnhalvor, med hänsyn till anhöriga. Det här innebar att vittnet lindade in sig med en massa konstiga formuleringar, bland annat kallat fyndet "biologiska grejer" i stället för att berätta ordagrant vilka iakttagelser, de gjorde.

- Det här är mycket märkligt, säger åklagaren Anette Ölmbro.

Före lunch spelades även videoförhöret upp med de vittnen som sett en blodpöl vid den så kallade 58:ans rastplats dagen efter det att Carolin Stenvall anmälts försvunnen.

I förhöret berättade mannen att han på skogsvägen nära rastplatsen sett en 35-40 centimeter stor blodfläck. Nära fläcken låg på sidorna vad han uppfattade som "biologiska grejer". Han trodde att något djur skjutits där.

Två dagar senare kopplade han ihop det han sett med rapporteringen om den försvunna kvinnan och anmälde vad han sett till polisen.

Efter videouppspelningen hölls ett tilläggsförhör med vittnet, där åklagarna bad honom att noggrant beskriva hur blodet och de andra biologiska spåren såg ut.

Han sade då att han uppskattade mängden blod till två liter.

Vittnet pressades sedan av advokat Leif Silbersky om vad han sett:

– Hur vet du att det var blod då såg, frågade advokaten.

– Inte är jag blind. Jag känner väl igen blod, svarade vittnet.

När Silbersky frågade om vittnet kan utesluta att spåren kom från något djur blev svaret nekande.

Helene Alm SR Norrbotten/TT
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".