Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveaskog satsar på skogsbränder

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 05.04
1 av 4
Sveaskog har tänt på ett hygge vid Storsund 30 km väster om Älvsbyn. Foto: SR Norrbotten.
2 av 4
Lars-Göran Ek, naturvårdsledare på Sveaskog i Norrbotten.
3 av 4
Det är viktigt att ha brandgator vid hyggesbränder för att kunna kontrollera elden. En väg eller en myr fungerar bra.
4 av 4
Jörgen Hellström tänder på vid skogsbränningen.

Skogsbränder som startas och kontrolleras av människan blir nu vanligare i Norrbotten. Från och med i år tänker Sveaskog satsa mycket mer på bränder än tidigare, både som markberedningsmetod och som naturvårdsåtgärd.

I tisdags var det ett hygge på en höjd nära Storsund utanför Älvsbyn som tändes på. Runt tio personer från Sveaskog jobbade med bränningen. De lade ut stråk av eld genom att skvätta ut droppar av bensin blandat med diesel, som tändes på med en låga och satte eld på marken.

Hela hygget är på 82 hektar, inklusive små hänsynsytor med sparade träd. Och det är bra, säger Lars Göran Ek som är naturvårdsledare.

- Vi vill att det ska vara en intensiv brand så att förnan brinner upp så att det frigörs mycket näringsämnen till föryngringen.

Förr i tiden brände man mer i skogen och då har man sett att det har vuxit bra på sådana områden. Men även i de delar där det finns träd sparade som naturvårdsträd är det bra om det brinner hårt. De gynnar flera arter som är knutna till brandfält. Vissa växter har frön som inte gror om det inte brinner. Och flera skalbaggar behöver bränderna för både mat och fortplantning.

Tallkapuschongbaggar hör till dem som Lars-Göran Ek hoppas få se här eller vid någon av de andra bränningarna som planeras.

- Vi ska försöka bränna upp emot 700 hektar i sommar i Norrbotten, säger han och pekar på att det är en stor skillnad mot tidigare år.

- Förra året brände vi tio hektar ungefär, berättar Lars-Göran Ek.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".