Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fallet Carolin

Det är osannolikt att Carolin var död

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 13.11
Peter Krantz

Strax före kl 11.30 inleddes förhören med docent Peter Krantz vid den pågående hovrättsförhandlingen i Carolinfallet. Förhöret anses som viktigt från försvarssidan då de ifrågasatt rättsläkarens slutsats vid tingsrättsförhandlingarna.

Docent Peter Krantz började höras av advokat Leif Silbersky, som undrade hur det faktum att det gick 46 dagar mellan kvinnans död och obduktionen påverkar möjligheten att avgöra dödsorsaken för kvinnan.

Svaret blev att det blir svårare ju längre tid som gått efter döden.

Silbersky frågade sedan vilken betydelse uppgiften om en stor mängd blod på 58:ans rastplats påverkar slutsatsen att kvinnan levde när hon sköts.

Advokaten ansåg att de vittnen som hördes på onsdagen om blodfläcken visade att det råder stor osäkerhet om att blodmängden verkligen var så stor som uppgetts tidigare, bland annat i tingsrättens dom mot den 51-årige mannen från Gällivare.

Peter Krantz svarade att i så fall faller hans resonemang och slutsatsen om kvinnans död, åtminstone till en del.

– Faller betydelsen av blodfläcken bort så har vi ändå kvar utgångshålet i kvinnans bröstkorg som iakttogs vid obduktionen. Den talar för att hon levde, tillade Peter Krantz.

Krantz svarade på en direkt fråga från Leif Silbersky om kvinnan kan ha varit död när hon sköts av skotten.

– Kan du utesluta det, frågade advokaten.

– Nej, jag finner det osannolikt, men det är möjligt, svarade Peter Krantz.

Efter advokatens förhör med Krantz ställde åklagarna frågor till honom.

På begäran av åklagarna spelades sedan en kort film upp som visade vilken effekt ett skott med ett grovt jaktvapen har på en kropp.

På filmen, som tillhandahölls av Peter Krantz, visas hur en levande gris skjuts med en kula av kaliber 7,62 millimeter (.308) från ett försök hos Försvarets forskningsanstalt, FOA.

Åklagarna ville med filmen visa för hovrätten hur den 29-åriga kvinnans kropp kan ha påverkats av 51-åringens skott.

David Zimmer, SR Norrbotten / (TT)
david.zimmer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".