Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bästa och sämsta skolorna i länet

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 07.48
Foto: Scanpix

Norrbottens bästa skolor finns i östra Norrbotten. Det är resultatet av en undersökning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort. Men näst sämst i landet är skolorna i Kalix.

I topp på sjätte plats i landet finns Överkalix kommun, följt av Pajala, Haparanda och Övertorneå som är på artonde plats.

- Det känns jättebra idag! Jag är jätteglad, säger Birgitta Persson (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Överkalix.

SKL:s undersökning bygger på elevernas studieresultat och betyg samt skolans resurser.

Rapporten kan inte dra några direkta slutsatser på varför en del kommuner lyckas bättre och andra sämre. Det beror inte på vilka kommuner som lägger mest eller minst pengar på sina skolor.

Birgitta Persson anser att en tydlig rollfördelning mellan politiker och tjänstemän är viktig.

- En av mina käpphästar i det politiska arbetet är att man inte ska in och peta i verksamheten. Det har vi dem som är anställda till och som klarar av det på ett mycket, mycket bra sätt, säger hon.

I Överkalix har man tagit bort alla byskolor. Och resurser har satsats på de lägre årskurserna för att redan tidigt kunna upptäcka när elever behöver extra hjälp för att nå målen.

- När det gäller specialpedagogik och överhuvudtaget vuxna i skolan har vi försökt lägga så att det ska vara med betoning på de lägre årskurserna, säger Birgitta Persson.

Kalix är en av de minst framgångsrika skolorna i landet, på näst sista plats, 289 av landets 290 kommuner.

- Det är väl inget roligt resultat vi ser. Men alla de insatser som görs gör att jag ser framtiden med tillförsikt, säger Håkan Nyman (S) ordförande i barn- och grundskolenämnden i Kalix.

Vet du orsaken till att det blir så dåligt resultat?

- Vi har haft ett dåligt samarbetsklimat för ett antal år sedan och det har varit mycket misstänkliggöranden i organisationen och så vidare. Men allt det där är som bortstökat och det känns som att alla jobbar mot ett och samma mål, och det är att få våra elever i vår kommun godkända. Vi ska uppåt, det finns bara en väg och det är uppåt, säger Håkan Nyman.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Norrbottenskommunernas placering:

Arjeplog  32
Arvidsjaur 170
Boden 158
Gällivare 53
Haparanda 12
Jokkmokk 41
Kalix 289
Kiruna 153
Luleå 126
Pajala 7
Piteå 61
Älvsbyn 119
Överkalix 6
Övertorneå 18

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".