Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad fisketillsyn efter Råne älv

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 17.25
Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent i Norrbotten.

Under de senaste åren har ett omfattande olagligt sportfiske efter lax utvecklats i Råneälven. För att stödja de lokala fiskerättsägarna och fisketillsynsmännen som har haft svårt att få gehör för reglerna går Länsstyrelsen nu in med extra fisketillsynsinsatser.

Råneälvens laxstam har de senaste åren utvecklats positivt men bedöms fortfarande vara en av de svagare vilda laxstammarna. På grund av detta får inte sportfisket efter lax börja förrän den 19 juni. Under de senaste åren har emellertid ett olagligt fiske efter lax under förbudsperioden i juni etablerats och det finns tecken på att det fortsätter att öka i omfattning.

De sportfiskare som utför detta menar att regelverket kan tolkas på olika sätt och att detta ger utrymme för ett laxfiske förutsatt att laxen återutsätts efter fångsten.

När lokala fisketillsynsmän konfronterat fiskare har man också kunnat få till svar att man inte alls fiskar lax utan öring eller gädda. På grund av att man uppfattat regelverkets utformning som oklart har man inte ansett sig kunna gå vidare med redskapsbeslag och anmälan i dessa fall.

Regelverket och dess avsikt är egentligen inte alls oklart, menar Dan Blomkvist på Länsstyrelsen:

”Om man fiskar med avsikt att fånga lax under denna tid så fiskar man olagligt och detta gäller även om avsikten är att återutsätta laxen oskadad. Däremot kan det finnas kryphål som gör att det kan vara svårt att bevisa att man fiskar efter lax såvida man inte tas på bar gärning med en död lax och det är dessa kryphål som dessa fiskare försöker utnyttja.” Det uppger Dan Blomkvist i ett pressmeddelande

Den fisketillsynsman som Länsstyrelsen har anställt är en mycket erfaren sportfiskare som själv fiskat lax i många år och avsikten med detta är att han ska kunna göra en bedömning om vilken typ av fiske som bedrivs direkt vid strandkanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".