Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya besparingar inom Bodens skolor

Publicerat lördag 6 juni 2009 kl 08.12

Skolan i Boden tvingas till ännu fler nedskärningar och nya varsel - och detta utöver de 140 anställda som redan blivit uppsagda iår på grund av tuffa sparkrav. På fredagen fattade barn- och utbildningsnämnden nämnligen beslut om att genomföra ytterligare nedskärningar på motsvarande 7,3 miljoner kronor.

Anledningen är alltså att tidigare fattade beslut om neddragningar inte räcker för att nämnden inte ska gå med underskott för 2009. Enligt nämndens ordförande Rigmor Åström (M) så gäller de nya åtgärderna inte fler skolnedläggningar eller uppsägningar av personal under det här året. Detta eftersom de 7,3 miljonerna måste sparas in redan före årets slut.

I framtiden måste dock förvaltningen minska personalen med ytterligare 85 årsarbetare, och Rigmor Åström utesluter varken uppsägningar eller skolnedläggningar i det läget. En viktig orsak till de stora uppsägningarna är att antalet elever fortsätter att minska, säger ordföranden.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Boden har redan minskat personalen med 140 anställda i år, men trots det och åtgärder såsom avveckling av tomma förskoleplatser, vakanshållning av tjänster, inställt friskvårdsprojekt och besparingar på skolskjuts, uppvisar prognosen ett underskott. I delårsrapporten kan man också läsa att sjukskrivningarna ökar på förvaltningen och de har nästan dubblerats i en jämförelse vid samma tid i fjol.

I september ska förvaltningschefen tillsammans med rektorerna redovisa vad man kan dra in på när det gäller årets driftskostnader för att minska kostnaderna med 7,3 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".