Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre tvingas ta emot många i sitt hem

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 07.21
Gunmarie Bjurholt Foto: Inger Marklund

Det kan vara 23 eller till och med fler vårdbiträden från hemtjänsten som kommer till äldre personer varje vecka och vårdar dem i hemmet. Det uppger länsstyrelsen i Norrbotten som granskat hemtjänsten i länets kommuner. Granskningen visar att situationen uppstår då och då i de flesta kommuner, men under det senaste året har Boden och Kiruna kommuner fått kritik från länsstyrelsernas socialkonsulenter.

Varje länsstyrelse i Sverige har i år tagit fram material till en nationell tillsynsrapport som nu är klar. Den kommer att användas av regeringen som grund för en mer enhetlig äldreomsorg i landet.

Tillsynen bygger på 4 825 intervjuer och 2 185 enkätsvar från äldre, anhöriga, personal och chefer för äldreboenden runtom i landet. En motsvarande redovisning har inte gjorts i denna omfattning sedan 1997.

I redovisningen pekar länsstyrelserna på viktiga områden som bör lyftas fram i det fortsatta arbetet såsom att de äldres behov måste ses i sin helhet, där såväl fysiska som sociala och existentiella behov ska tillgodoses.

– Det finns klara brister i kontinuiteten i hemvåden där 23 vårdbiträden eller till och med några fler kan komma till ett enda hem, under en vecka. Det blir mycket besvärligt och otryggt för den person som har hemtjänsten. Denna får ju också ge nya instruktioner gång på gång, säger Gunmarie Bjurholt som är socialkonsulent vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Hon tror att det kan vara dålig organisation och planering som ligger bakom det hela.

– Men ibland kan det vara av hänsyn till personalen, eftersom vissa personer behöver tunga lyft och då delar man upp arbetet på att alla i gruppen ska arbeta där, säger Gunmarie Bjurholt.

En annan brist i nio kommuner i Norrbotten är boendestandarden för äldre. Man får dela rum eller toalett med en annan och det är inte fullvärdigt boende enligt Boverket.

Men riktigt positivt för omvårdnaden av äldre i Norrbotten är att personalen har en hög kompetens i jämförelse med andra län och att de själva tycker att de får bra vidareutbildning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".