Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kol blir miljövänligt bränsle

Publicerat fredag 19 september 2003 kl 13.54
En ny, billig process för att göra miljövänligt bränsle av kol har utvecklats vid Metallurgiska forskningsinstitutet i Luleå, MEFOS.
Uppdraget kommer från det amerikanska miljöforskningsföretaget Envires och resultaten hittills är uppseendeväckande. - 99 procent av de miljöfarliga ämnena i kolet, bland annat växthusgasen koldioxid, kan hindras från att komma ut i luften, säger uppfinnaren bakom processen, Don Malone. Han anser att resultaten i Luleå är så goda att beslut om att bygga den första kommersiella anläggningen i USA kan komma redan till våren. Men först ska MEFOS under vintern förbättra den tekniska utrustningen så att metoden kan användas i full skala. Billigare reningsteknik Enligt Don Malone blir den nya metoden inte bara effektivare, utan också tre gånger billigare än de reningstekniker som finns idag. Kolet förgasas i smält järn, dvs i mycket hög temperatur, och då kan de farliga ämnena, skiljas ut. Gaserna kan sen förädlas vidare, till exempel till det miljövänliga bränslet vätgas, som kan användas som drivmedel i bilar och i elproduktion. Växthusgasen koldioxid kan lagras i saltvattenbassänger för att inte komma ut i luften. Och metoden att ta hand om de miljöfarliga ämnena i kolet kan också användas för att lösa avfallsproblem med plaster och gamla bildäck. - De kan återvinnas och bli vätgas i stället, säger Don Malone. USA-stödd utveckling Utvecklingen av tekniken stöds av det amerikanska energidepartementet, men det krävdes ett undantag från reglerna för att den skulle få testas utanför USA. - Det fanns helt enkelt inget företag i USA som kunde mäta sig med MEFOS, säger Don Malone som är mycket nöjd med samarbetet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".